Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο ξανά οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,48% για την ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε άνοδο ξανά οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,48% για την ελληνική 10ετία

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφού άγγιξαν χαμηλά πολλών εβδομάδων στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Fed στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Μετά τα πρόσφατα εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση Απριλίου στις ΗΠΑ, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν δύο επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Μέχρι πρότινος, οι αγορές περίμεναν μόνο μία μείωση, ενδεχομένως και καμία, με ορισμένες μάλιστα φωνές να κάνουν λόγο για και αύξηση των επιτοκίων. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού άγγιξε την Τρίτη το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Απριλίου, αυξήθηκε σήμερα τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,46%. 

Ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies θεωρεί πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης για φέτος από την Φέντεραλ Ριζέρβ, ωστόσο δεν αναμένει ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα υποχωρήσουν πολύ περισσότερο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 3,8% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 133 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη διετία διαμορφώθηκε στο 3,01%, ενώ στη 10ετία κινήθηκε στο 3,48% με το spread στις 102 μονάδες βάσης. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν σήμερα ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, στα 145 εκατ. ευρώ, με τα 90 εκατ. ευρώ να γίνονται στον τίτλο με λήξη το 2034. 

 Η προσοχή επικεντρώθηκε σήμερα στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2016. Ωστόσο, η απόδοση του σουηδικού 10ετούς ενισχύθηκε 6,5 μονάδες βάσης στο 2,4%.  

 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News