Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επιστροφή από την εορταστική ανάπαυλα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επιστροφή από την εορταστική ανάπαυλα

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τις αργίες του Πάσχα, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.470,96 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,29% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 37,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,50%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,68% στις 1.270,41 μονάδες με την Πειραιώς στο +0,95%, την Alpha Bank στο +1,67%, την ΕΤΕ στο +1,49% και την Eurobank στο +0,45%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, της Viohalco και της Coca Cola HBC. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Σαράντης και των ΕΛΠΕ.

Από σήµερα το Χ.Α. επιστρέφει ουσιαστικά στην «κανονικότητα» µετά τις αργίες και στο πλευρό του έχει τόσο το βελτιωµένο σκηνικό των διεθνών αγορών όσο και τις ισχυρές εγχώριες στηρίξεις, όπως τα πολύ καλά οικονοµικά αποτελέσµατα των εισηγµένων στη χρήση 2023, η οποία αποδείχθηκε χρονιά-ρεκόρ κερδοφορίας. Τα πρώτα µηνύµατα από τα αποτελέσµατα α΄ τριµήνου του 2024 που είναι θετικά, η αναβάθµιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, στην οποία προχώρησε ο οίκος S&P και στρώνει το έδαφος για ανάλογη αναβάθµιση πιθανότατα και από την Fitch αυτόν τον µήνα, καθώς και η συνέχιση της κινητικότητας στο µέτωπο των deals.

Οπως σχολιάζει ο ∆ηµήτρης Τζάνας, ο Γενικός Δείκτης σηµειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους και 13 ετών, κινούµενος γύρω από τις 1.450 µονάδες και προσβλέποντας στις εξελίξεις που θα διαµορφώσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.500 µονάδες, τώρα που οι αργίες λόγω Πάσχα είναι πίσω µας. Σε αυτές τοποθετεί τα οικονοµικά αποτελέσµατα του πρώτου τριµήνου των εισηγµένων από τα οποία τα µηνύµατα προς το παρόν είναι ελπιδοφόρα, ενώ εντός του Μαΐου αναµένεται ο επαναπροσδιορισµός των µετοχών του FTSE 25 και νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας, µε το ενδεχόµενο περαιτέρω αύξησης των εταιρειών από 10 που είναι σήµερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδικά με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News