Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 10:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικά με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωαγορές: Ανοδικά με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Με άνοδο κινούνται την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εν γένει θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,35%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,37%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,7% και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο 0,45% εν αναμονή της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, λόγω της μείωσης στα καταναλωτικά και ενδιάμεσα αγαθά, καθώς και στην ενέργεια. Πάντως, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν μείωση 0,7%.

Η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ενώ οι traders έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις προοπτικές της Fed, δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari ανέφερε την Τρίτη ότι ο συνδυασμός του επίμονου πληθωρισμού και της εύρωστης οικονομίας ενδέχεται να αποτρέψουν μια μείωση των επιτοκίων φέτος.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της BMW υποχωρεί άνω του 4% αφού ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι αναμένει μικρή πτώση των κερδών προ φόρων φέτος λόγω των υψηλότερων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, παραγωγής και προσωπικού, ενώ ανακοίνωσε πτώση του περιθωρίου κέρδους του πρώτου τριμήνου στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η μετοχή της Siemens Energy ενισχύεται άνω του 13%, αφού η γερμανική εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω το outlook για το σύνολο του έτους όσον αφορά τις πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ ειδικών στοιχείων του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την αντικατάσταση του επικεφαλής του προβληματικού τμήματος ανεμογεννητριών της, αλλά και περικοπές θέσεων εργασίας.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News