Business & Finance Τρίτη 7/05/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση καθοδικής πορείας, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ, ειδικά μετά τα εξασθενημένα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5,5 μονάδες βάσης στο 2,41%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Απριλίου. Επίσης, στη γερμανική διετία η απόδοση περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,90%. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν το Μάρτιο, χάρη στην αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μειώσεις των επιτοκίων της τάξης των 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το 2024, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 3,77%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να «τσιμπάει» ωστόσο στις 134 μονάδες βάσης, με μικρή άνοδο, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Απριλίου. 

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΒΒΒ για το ιταλικό χρέος και αυτό βοήθησε το spread να αποκλιμακωθεί στις 120 μονάδες βάσης στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ζήτηση για το νέο ιταλικό 10ετές κρατικό ομόλογο προς τους μικροεπενδυτές που προσέφερε το ιταλικό δημόσιο αυτή την εβδομάδα έφθασε τα 5 δισ.ευρώ, χαμηλότερα από τα 11,5 δισ. ευρώ που είχε φθάσει στην αντίστοιχη έκδοση του Φεβρουαρίου. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News