Εκτοξεύθηκαν κατά 61% οι εισροές στα ευρωπαϊκά funds το 2020
Στα μετοχικά funds καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισροές
Το 2020 μπορεί να ήταν μια επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές εξαιτίας των αναταράξεων την άνοιξη προερχόμενες από τον πανικό της πανδημίας του κορωνοϊού, εντούτοις τα ευρωπαϊκά επενδυτικά funds όχι μόνο δεν επηρεάσθηκαν από αυτές τις αναταραχές, απεναντίας είχαν μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper την περυσινή χρονιά οι εισροές στα funds εκτινάχθηκαν κατά 61,5% στα 573,3 δισ. ευρώ, από 303,9 δισ. ευρώ το 2019 και συντρίβοντας παράλληλα τον ετήσιο μέσο όρο των 192,7 δισ. δολαρίων για το διάστημα μεταξύ του 2004 και του 2019.
Μετά τη βύθιση των αγορών τον Μάρτιο, οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν βοηθούμενες από τα άνευ προηγούμενου μέτρα στήριξης τόσο των κυβερνήσεων όσο και των κεντρικών τραπεζών, ενώ προς το τέλος της περυσινής χρονιάς οι αγορές κατακλύστηκαν από ένα κύμα αισιοδοξίας, προκαλούμενο από τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το CNBC το 2020 επίσης σηματοδοτεί τη χρονιά με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό εισροών στην ιστορία των ευρωπαϊκών funds, στα αμοιβαία κεφάλαια και στα χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα κεφάλαια. Στα αμοιβαία κεφάλαια τοποθετήθηκαν 483,5 δισ. ευρώ ενώ στα ETFs 90,8 δισ. ευρώ.
Στα μετοχικά funds καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες εισροές ύψους 212,3 δισ. δολαρίων, σε αυτά με ομόλογα οι εισροές ανήλθαν στα 129,6 δισ. δολάρια, ενώ 26,7 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν στα funds και με τα δύο περιουσιακά στοιχεία.
Όπως επισημαίνει ο Βις Ναγιάρ επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην HSBC Global Asset Management, η αλλαγή πορείας των κυκλικών κλάδων της οικονομίας όπως των πρώτων υλών και ο τραπεζικός, ενθάρρυναν τους Ευρωπαίους επενδυτές για την ανάληψη κινδύνου.
«Αυτοί οι κλάδοι στηρίζονται στην παγκόσμια ανάπτυξη και δείχνουν να είναι έτοιμοι για την αναμενόμενη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, που θα επέλθει ωθούμενη από την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, την ενίσχυση των εμπορευμάτων και τη δημοσιονομικής επέκταση -συνθήκες που στηρίζουν τις κυκλικούς κλάδους και τις οποίες δεν έχουμε δει την τελευταία δεκαετία», υπογραμμίζει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News