Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Ο στάσιμος πληθωρισμός ανέβασε τις αποδόσεις

Oμόλογα: Ο στάσιμος πληθωρισμός ανέβασε τις αποδόσεις

Άνοδο παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο και η οικονομία ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο πρώτο τρίμηνο. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν επηρεάζουν τα στοιχήματα των αγορών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, όμως δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τις μελλοντικές κινήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,57%. Την προηγούμενη Πέμπτη, άγγιξε υψηλό πενταμήνου, στο 2,65%, όμως έκτοτε αποκλιμακώθηκε. Στη γερμανική διετία, η απόδοση επέστρεψε ξανά πάνω από το 3%.

«Τα στοιχεία για τον Απρίλιο δεν αλλάζουν την εικόνα για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Το ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τον Ιούλιο», αναφέρει ο Andrzej Szczepaniak, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura.

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 4,4 μονάδες βάσης στο 3,86% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 128,8 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,57% με το spread στις 98 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ανήλθε στο 3,10%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 99 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News