Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: O κλάδος αυτοκινήτου έφερε απώλειες στον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: O κλάδος αυτοκινήτου έφερε απώλειες στον STOXX 600

Mε πτώση έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την πιθανή συγχώνευση ανάμεσα σε δύο ισπανικές τράπεζες καθώς και οικονομικά στοιχεία.  

Ο STOXX 600 υποχώρησε 0,6%, μετά την πτώση 4,3% του κλάδου αυτοκινήτου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση στο συγκεκριμένο κλάδο από το Σεπτέμβριο του 2022. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης απώλεσε 1,49% της αξίας του τον Απρίλιο στην πρώτη μηνιαία του πτώση του εδώ και έξι μήνες. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,03% στις 17.932,17 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,99% στις 7.984,93 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά στις 8.144,13 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε βουτιά 2,22% στις 10.584,40 μονάδες.

Η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η Stellantis υποχώρησαν από 4% έως 10% αφού ανακοίνωσαν χαμηλότερες πωλήσεις και έσοδα πρώτου τριμήνου, καθώς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν νέα μοντέλα, αλλά και υψηλότερο κόστος την ώρα που έχει μειωθεί η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα. 

Στο μέτωπο εξαγορών και συγχωνεύσεων, η BBVA υποχώρησε 6,6% αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και η μικρότερη ανταγωνίστριά της Sabadell ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για συγχώνευση. Η μετοχή της δεύτερης ενισχύθηκε 3,5%. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η οικονομία ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο από την ήπια ύφεση, με τη Γερμανία να επιστρέφει σε ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο, ενισχύοντας το σενάριο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την πρώτη επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων και ενέργειας παρουσιάζουν την καλύτερη επίδοση στο μήνα, ενώ ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλειών υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η HSBC ενισχύθηκε 4,1% καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, σχέδιο επαναγοράς ιδίων μετοχών και την ξαφνική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News