Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Γεν: Φήμες για παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος

Γεν: Φήμες για παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος

Στα ύψη εκτινάχθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας την αρχική του πτώση, με traders να επικαλούνται παρέμβαση των ιαπωνικών νομισματικών αρχών στην αγορά ξένου συναλλάγματος, αγοράζοντας γιέν για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Αρχικά το νόμισμα είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Το δολάριο βούλιαξε στο χαμηλό των 154,40 γιέν από το αρχικό υψηλό των 160,24. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι ιαπωνικές τράπεζες πώλησαν δολάρια αγοράζοντας γιέν. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από τα επίπεδα της Παρασκευής. 

Η WSJ ανέφερε ότι οι ιαπωνικές οικονομικές και νομισματικές αρχές παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με πηγές. 

Οι επενδυτές βρίσκονταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες και περίμεναν παρέμβαση για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος το οποίο έχει υποχωρήσει 11% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κινούμενο σε χαμηλό 34 ετών, παρά την ιστορική έξοδο της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας από τα αρνητικά επιτόκια τον προηγούμενο μήνα. 

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων είναι κατά πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και άλλων ξένων κρατικών ομολόγων, γεγονός που οδηγεί σε εκροές ιαπωνικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να ασκείται επί μονίμου βάσεως πίεση στο ιαπωνικό νόμισμα. 

Πάντως, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιαπωνίας, αρμόδιος για την αγορά συναλλάγματος, Μασάτο Κάντα, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τυχόν παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες κινήσεις κερδοσκοπικές και ανώμαλες και γι΄αυτό, όπως είπε, δεν θα πρέπει να δίδεται υπερβολική προσοχή σε αυτές. 

Ένα ασθενέστερο γιέν στηρίζει τους Ιάπωνες εξαγωγείς, όμως αποτελεί πονοκέφαλο για τους διαμορφωτές πολιτικής καθώς αυξάνει το κόστος εισαγωγών, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και συμπιέζει τα οικονομικά των νοικοκυριών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία είχε παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές το 2022, πωλώντας δολάριο και αγοράζοντας γιέν, πρώτα το Σεπτέμβριο και μετά τον Οκτώβριο, όταν το γιέν είχε διολισθήσει στα 152 έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό 32 ετών τότε. Το Τόκιο είχε εκτιμήσει τότε ότι ξόδεψε περί τα 60 δισ.δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News