Ομόλογα: Τα βλέμματα ξανά στην ΕΚΤ – Υπαναχωρούν οι αποδόσεις
Yπαναχώρησε από το υψηλό πενταμήνου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, καθώς οι επενδυτές εστίασαν ξανά την προσοχή τους στις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική μετά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο φόβος διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό, όμως η τάση αυτή αποδυναμώθηκε καθώς η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι δεν σχεδιάζει αντίποινα μετά την επίθεση του Ισραήλ.
Οι επενδυτές επέστρεψαν ξανά στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς οι πρόσφατες δεσμεύσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ κατέστησαν σαφές ότι η μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, παρότι οι απόψεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής αποκλίνουν ως προς τις επόμενες κινήσεις.
Σε poll του Reuters, οι 52 από τους 97 οικονομολόγους ανέφεραν ότι περιμένουν τρεις επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος, ενώ 38 προβλέπουν μειώσεις των 100 μονάδων βάσης και άνω.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το υψηλό του 2,55% στην αρχή της συνεδρίασης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου για να κλείσει ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερα στο 2,5%.
«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα καθορίσει εάν η ΕΚΤ επιλέξει να προχωρήσει με περισσότερη προσοχή στις επιτοκιακές μειώσεις μετά τον Ιούνιο», ανέφερε ο αναλυτής της Danske Bank, Φρεντερίκ Ρόμενταλ.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα είναι της τάξης του 0,25% σε κάθε τρίμηνο, δηλ. Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί και το 2025. Ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται», ανέφερε.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,82%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 132 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές παρέμειναν επίσης επιφυλακτικοί στη σημερινή συνεδρίαση αναμένοντας τα αυριανά στοιχεία για το δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας της S&P Global, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει μία ακόμη πιο σαφή εικόνα για τη στάση της ΕΚΤ.
«Με βάση το σημερινό περιβάλλον, περιμένουμε κάμψη της επιχειρηματικής και καταναλωτικής δραστηριότητας λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου, των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο αυστηρών χρηματοοικονομικών συνθηκών», αναφέρουν οικονομολόγοι της Citigroup. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνςη της Ευρωζώνης ενισχύθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 213 μονάδες βάσης, λίγο χαμηλότερα από τις 220 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2019.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News