Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Iσχυροποιείται η άνοδος με βοηθό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Iσχυροποιείται η άνοδος με βοηθό τις τράπεζες

Συνέχεια στην αντίδραση που βγήκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, κόντρα στις επιφυλακτικότητα και τις διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές, δίνει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:20, διαμορφώνεται στις 1.407,7 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,09% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,4%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,92% με την Alpha στο +1,28%, την Eurobank στο +0,87%, την Πειραιώς στο +1,01% και την ΕΤΕ στο +0,37%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος, του ΟΤΕ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Lamda Development. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και της ΕΥΔΑΠ.

Ώθηση στην αγορά δίνει και η ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor’s, που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ-, στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Ο οίκος εκτιμά ότι ελληνικές αρχές έχουν προωθήσει μια ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρότι αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες δυσκολίες. Παρά την κάποια εξασθένηση των οικονομικών στοιχείων πρόσφατα, η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μια τάση που αναμένει ότι θα συνεχιστεί.

Η µεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόµη µία εβδοµάδα στο Χ.Α., µε την αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων ωστόσο να δίνει τη θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εστίασε σε αποτελέσµατα και κυοφορούµενες επιχειρηµατικές εξελίξεις σε κλάδους αιχµής, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities σχετικά με την κίνηση στην ελληνική αγορά την περασμένη εβδομάδα. Οι ζυµώσεις, η φηµολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιηµένες συµφωνίες έχουν προκαλέσει στην αγορά µια νέα µορφή µεταβλητότητας, που ορίζεται από τα τιµήµατα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιµήσεων.

Την ίδια ώρα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές σε μια προσπάθεια ανάκτησης του μομέντουμ, καθώς η προσοχή στρέφεται από την ένταση στη Μέση Ανατολή στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεπηρέαστη από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην πετρελαϊκή αγορά, προχωρώντας κανονικά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο, εφόσον δεν προκληθεί πληθωριστικό σοκ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκτησης του μομέντουμ

Villeroy (ΕΚΤ): Τον Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων – Ανεξάρτητα από την πετρελαϊκή αβεβαιότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News