Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ψύχραιμη η αντίδραση στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή – «Ξεφουσκώνει» το πετρέλαιο

Ευρωαγορές: Ψύχραιμη η αντίδραση στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή – «Ξεφουσκώνει» το πετρέλαιο

Με μικρά κέρδη άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές, εκπέμποντας σημάδια αισιοδοξίας, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. 

Λιγότερο από δύο ημέρες μετά την ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 άνοιξε την εβδομάδα με ήπια άνοδο, της τάξης του 0,2% και πέριξ των 505 μονάδων. Μάλιστα, ενόψει μιας εβδομάδας με οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, οι περισσότεροι δείκτες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Οι μετοχές του κλάδου της άμυνας βέβαια μπήκαν «με το δεξί» στην εβδομάδα.

Ανοδικά κινούνται και τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ανεβαίνει κατά 0,40% στις 8.041 μονάδες και τον ιταλικό FTSE Mib κατά περίπου 0,50% στις 34.039 μονάδες.

Δημιουργήθηκε κάποια ένταση στις ευρωαγορές με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου FTSE 100, το οποίο λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώνει απώλειες άνω του 0,4% στις 7.958 μονάδες. Η πτώση στο Λονδίνο αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με προεκτάσεις στο εμπόριο, έναν κλάδο που μετρά ήδη αλλεπάλληλα πλήγματα τους τελευταίους μήνες, και ιδίως στο πετρέλαιο.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Βέβαια, οι φήμες περί ιρανικής επίθεσης είχαν «φουντώσει» από την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, αλλά και οι traders να είναι προετοιμασμένοι σε έναν βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασιατικές αγορές που άνοιξαν νωρίτερα είχαν απώλειες, καθώς ο επενδυτικός κόσμος φαίνεται να «ζυγίζει» τον αντίκτυπο της επίθεσης και της επικείμενης ισραηλινής αντεπίθεσης στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι traders εστιάζουν και στην ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών δεικτών της Κίνας και της Ιαπωνίας μέσα στην εβδομάδα.

Στο μεταξύ, τα futures στη Wall Street καταγράφουν μικρή άνοδο, καθώς οι traders καλούνται να επεξεργαστούν εκτός από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και τις προβλέψεις για καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που οδήγησαν τον Dow Jones στο κλείσιμο της χειρότερης εβδομάδας του έτους την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, αυτή την ώρα, τα futures του Dow Jones ανεβαίνουν κατά περίπου 0,4%, του Nasdaq κατά 0,52% και του S&P 500 επίσης κατά περίπου 0,5%.

Σε πτώση το πετρέλαιο

Παρά την ανάφλεξη του Μεσανατολικού και την περιορισμένη παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ+, η πετρελαϊκή αγορά άνοιξε σήμερα με απώλειες. Βέβαια, έχοντας τα προειδοποιητικά σημάδια των τελευταίων ημερών, η τιμή του μαύρου χρυσού είχε ήδη ανέβει από την περασμένη εβδομάδα.

Τώρα επικρατεί διάχυτη αβεβαιότητα στην αγορά ιδίως σε ό,τι αφορά το μέγεθος της αντεπίθεσης του Ισραήλ. Αυτή την ώρα, το Brent καταγράφει πτώση σχεδόν 0,8% στα 89,75 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημειώνει απώλειες τουλάχιστον 0,9% στα 84,88 δολάρια.

Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι το σενάριο κλιμάκωσης της κατάστασης σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ο πιθανός αντίκτυπος που αυτή θα έχει στις αγορές ενέργειας, επισημαίνουν οι αναλυτές. «Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περιέπλεκε τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών μόνο εάν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας εισχωρήσουν στον δομικό πληθωρισμό», επισημαίνει ανάλυση της Capital Economics.

Ανακάμπτει το bitcoin

Το bitcoin ενόψει και του halving μέσα στην εβδομάδα ακολούθησε πορεία…ρόλερ κόστερ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σήμερα κατάφερε να επανέλθει σταθερά σε θετικό έδαφος μετά τη βουτιά των περασμένων ημερών. Τώρα διαμορφώνεται πέριξ των 66.347 δολαρίων, με άνοδο σχεδόν 3%.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως έχει συμπαρασύρει ανοδικά ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά, η κεφαλαιοποίηση της διεθνούς αγοράς cryptos ανέρχεται στα 2,42 τρισ. δολάρια με αύξηση 3,63% ο τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Επενδυτικό καταφύγιο ο χρυσός

Παρά την ήπια αντίδραση των διεθνών αγορών, φαίνεται πως περισσότεροι traders σπεύδουν στον χρυσό ως επενδυτικό «καταφύγιο».

Δεδομένης εξάλλου της συνολικής αβεβαιότητας και των έντονων γεωπολιτικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες, το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να «φλερτάρει» με ιστορικό υψηλό. Τώρα, η τιμή spot του χρυσού στην αμερικανική αγορά καταγράφει άνοδο 0,3% στα 2.351 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή για την οικονομία

Τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου – Τι λένε 5 επενδυτικοί οίκοι

Η κούρσα για να αποτραπεί ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News