Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια για υψηλότερα με διεθνή ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια για υψηλότερα με διεθνή ώθηση

Διατήρηση του ανοδικού τέμπο παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο τέλος μιας εβδομάδας ισχυρής ανάκαμψης, την ώρα που βελτιώνεται το κλίμα και στις ευρωαγορές. Η ΕΚΤ έδωσε σαφές σήμα για έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ έδειξαν αποκλιμάκvση του πληθωρισμού καθησυχάζοντας τις αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.420,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,31% με την αξία των συναλλαγών πάνω στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,09%. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται με ήπια άνοδο 0,13%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος, της Coca Cola HBC, της Quest Συμμετοχων και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ.

Η εβδομάδα ξεκίνηση με ανάκαμψη που έφερε την αγορά κοντά στα υψηλά 13 ετών και κάλυψε το έδαφος της πρόσφατης διόρθωσης. Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις υπήρξε μια σταθεροποιητική νευρικότητα, ενώ η απαισιοδοξία στις διεθνείς αγορές με φόντο τον ισχυρό πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν ευνοούσε την κατάσταση.   

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με κέρδη την Παρασκευή με μοχλό κυρίως τις blue-chip μετοχές, καθώς επικρατεί αισιοδοξία μετά το σήμα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο. 

Παράλληλα, η οικονομία της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για υποτονική οικονομική ανάπτυξη φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με τα blue-chips στο επίκεντρο

Wall Street: Tεχνολογική ανάκαμψη με εντυπωσιακό φινάλε – Με ρεκόρ έκλεισε ο Nasdaq

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed – Θέλει 4 μειώσεις επιτοκίων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News