Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 11:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με τα blue-chips στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με τα blue-chips στο επίκεντρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με κέρδη την Παρασκευή με μοχλό κυρίως τις blue-chip μετοχές, καθώς επικρατεί αισιοδοξία μετά το σήμα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,97% και οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο 0,4% ενώ ο δείκτης των blue-chips ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Ο δείκτης των εταιριών πρώτων υλών είναι αυτός με τα μεγαλύτερα κέρδη, με άνοδο 2%, ακολουθώντας την πορεία των τιμών των βασικών μετάλλων.

Οι μετοχές σε μεγάλες περιφερειακές οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σημειώνουν άνοδο πέριξ του 1,0%.

Η οικονομία της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια ακόμα ένδειξη επιστροφής στην υποτονική οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σταθερά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και έδωσε το σαφέστερο μέχρι στιγμής μήνυμα για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κοπάζουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς η μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού έδειξε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χονδρικής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News