Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 11:40
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διστακτικότητα μετά την τριήμερη ανάκαμψη

ΧΑ: Διστακτικότητα μετά την τριήμερη ανάκαμψη

Οριακή υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω μεταβλητότητας και επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές που ανησυχούν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ αναμένουν τη σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η αγορά έχει συμπληρώσει τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 2,66%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.418,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,15%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,21%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,7% με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται σε Πειραιώς και Εurobank, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για την Αlpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Μυτιληναίος, της Τιτάν και της Σαράντης. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήπια πτωτικά, ενώ με ισχυρές απώλειες έκλεισε χθες η Wall Street. Η αναθέρμανση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εξάλειψε τις ελπίδες των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ η πορεία του δείκτη αποδίδεται στην άνοδο των τιμών της βενζίνης και της στέγης. Οι παράγοντες των αγορών τοποθετούν πλέον την πρώτη περικοπή στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. «Καθώς οι προσδοκίες αυτές μετακινούνται όλο και πιο πέρα τις τελευταίες εβδομάδες, τα τωρινά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή δίνουν λίγες ενδείξεις για επικείμενες καλύτερες ειδήσεις», επισημαίνει ο Νιλ Μπίρελ, διευθυντής επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων στην Premier Miton Diversified Funds. Το βλέμμα του επενδυτικού κοινού σαφώς και είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μπορεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για μια ακόμα φορά, αλλά θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το πότε αναμένεται η νομισματική χαλάρωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Επιτόκια: Fed vs EΚΤ – Ποιος θα κατεβάσει πρώτος ταχύτητα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News