Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη για δεύτερη ημέρα με τραπεζικό ράλι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη για δεύτερη ημέρα με τραπεζικό ράλι

Κόντρα στη διεθνή επιφυλακτικότητα κινήθηκε για δεύτερη ημέρα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τον Μυτιληναίο πλησίασε ις 1.420 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών τα οποία είχε απωλέσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.417,75 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,17%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.419,26 μονάδες (+1,28%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 120,72 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30.128.553 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,39%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,18% στις 1.234,00 μονάδες με τη Eurobank να καταγράφει άλμα 5,41%, την Πειραιώς να κλείνει με κέρδη 2,53%, την ΕΤΕ να κερδίζει 2,48% και την Alpha να ενισχύεται κατά 2,1%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+4,08%), ενώ κέρδη άνω του 1,5% πέτυχαν οι Lamda, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-1,12%), της Τιτάν (-0,76%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,28%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 8.842.776 και 6.847.168 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 19,24 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 17,41 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 65 μετοχές, 38 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές διεθνώς έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη και θα δώσει το στίγμα της για την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει. Μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις ευρωαγορές καταγράφονται κυρίως απώλειες μετά τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας, ενώ πτωτικά κινούνται πλέον οι δείκτες στη Wall Street παρά το θετικό άνοιγμα. 

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος εστίασε χθες στη διαδικασία μετάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, σε παρουσίαση που έκανε σε δημοσιογράφους , τις αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας Αγοράς και τα επόμενα roadshows της φετινής χρονιάς.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι είναι σημαντική γιατί πετυχαίνει καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες , προσφέρει αυξημένη πρόσβαση και μεγαλύτερη προβολή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην επενδυτική κοινότητα
μειώνει τη μεταβλητότητα η οποία είναι αυξημένη στις αναδυόμενες αγορές λόγω του υψηλότερου κινδύνου, αυξάνει τη ρευστότητα και το βάθος της αγοράς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς το Χ.Α. θα μπει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων – Η διαδικασία και οι αλλαγές

Ευρωαγορές: Απώλειες εν αναμονή της ΕΚΤ – Στήριγμα η BP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News