Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις – Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις – Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε υψηλό δυόμισι εβδομάδων κινήθηκε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν τις αγορές να στοιχηματίσουν σε λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις για φέτος. 

Το Μάρτιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 303.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,8%, παραμένοντας για 26ο διαδοχικό μήνα κάτω από το 4%, που αποτελεί το πιο παρατεταμένο διάστημα από τη δεκαετία του 1960.

«Τα στοιχεία της Παρασκευής εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στην αγορά», αναφέρει ο Peter Serensen, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Danske Bank. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,44%. Στην αρχή της συνεδρίασης, έφθασε στο 2,57%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαρτίου. 

Τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα ισχυρά και αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο το σενάριο ανόδου των αποδόσεων, παρότι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία είναι ασταθή και οι προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες. 

Οι αγορές έχουν προς το παρόν απορροφήσει την πρόσφατη άνοδο των τιμών πετρελαίου, όμως είναι ένας παράγοντας που δεν θα μπορούν να αγνοούν για πολύ. 

«Η γεωοπολιτική είναι δύσκολο να προβλεφθεί και το βασικό μας σενάριο είναι ότι η διένεξη στη Μέση Ανατολή δεν θα διευρυνθεί», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies, Mόχιτ Κούμαρ. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,80% με το spread έναντι των γερμανικών στις 135 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,46% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,94%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 65 εκατ. ευρώ. 

Από πλευράς νέας προσφοράς, η προσοχή επικεντρώνεται σε Γερμανία, Αυστρία και Πορτογαλία, οι οποίες θα εκδώσουν συνολικά ομόλογα ύ΄ψους 18 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη UniCredit. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News