Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση πάνω από τις 1.390 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση πάνω από τις 1.390 μονάδες

Ανοδικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της διόρθωσης που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, παιρνοντας ώθηση και από την επιφυλακτικά ανοδική τάση στις ευρωαγορές εν αναμονή ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων και αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25, διαμορφώνεται στις 1.392,7 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,67% με την αξία των συναλλαγών στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,7%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 1,11% με την Alpha να ηγείται των κερδών με +2%, ενώ ακολουθούν Πειραιώς (+1,7%), Εurobank (+0,7%) και η ΕΤΕ κινείται σχεδόν αμετάβλητη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Quest Συμμετοχών και των ΕΛΠΕ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohelas, της Jumbo και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η κατοχύρωση κερδών, το γεωπολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση αλλά και τίποτα από τα παραπάνω έφεραν την πρώτη σοβαρή διόρθωση της χρονιάς την προηγούμενη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2023, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Είναι γεγονός ότι ο δισταγμός της αγοράς να κινηθεί πιο αποφασιστικά ήταν εντονότερος σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, ενδεχομένως η μη εκπλήρωση των προσδοκιών από τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να μη συνέβαλε στη διατήρηση της δυναμικής που επικράτησε στο πρώτο δίμηνο.

Πρακτικά η αγορά διόρθωσε όχι τόσο επειδή οι συνθήκες άλλαξαν αλλά επειδή η ροή νέων επιβραδύνθηκε, επισημαίνει ο αναλυτής. Προς το παρόν, οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική έναρξη μιας εβδομάδας εξελίξεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News