Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική έναρξη μιας εβδομάδας εξελίξεων

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική έναρξη μιας εβδομάδας εξελίξεων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται με μικρή άνοδο τη Δευτέρα, στην εκκίνηση μιας εβδομάδας με σημαντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων και με το βλέμμα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,23% με τις μετοχές των ορυχείων να σημειώνουν άνοδο 1%, ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά υποχωρούν 0,3%. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 1,2% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο μετά από μια σειρά συνεχών κερδών.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,45%, χάρη στις μετοχές βιομηχανικών ομίλων. O γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,5%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,24%.

Οι επενδυτές αναμένουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, μαζί με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο και διάφορες ομιλίες αξιωματούχων της Fed.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari έθεσε το ενδεχόμενο να μη γίνει καμία μείωση επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, αν και οι αγορές εξακολουθούν να προβλέπουν περίπου 50% πιθανότητα επιτοκιακής μείωσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται καμία κίνηση στα επιτόκια. Η πρώτη μείωση επιτοκίων αναμένεται τον Ιούνιο, ακόμη και στην περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα της Fed μετατεθεί προς τα πίσω. Εξάλλου, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο στο 2,4%.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News