Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Mε άνοδο των αποδόσεων έκλεισε η εβδομάδα

Ομόλογα: Mε άνοδο των αποδόσεων έκλεισε η εβδομάδα

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed και η άνοδος των τιμών πετρελαίου έκαναν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς ως προς τον χρόνο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες απ΄ό,τι αναμενόταν θέσεις εργασίας το Μάρτιο, 303.000 τη στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν 200.000, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα καθυστερήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 4,5 μονάδες βάσης, στο 2,40%, επιταχύνοντας την άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης, στο 4,38%. 

«Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι τα επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναφέρει ο Padhraic Garvey, επικεφαλής έρευνας για την περιοχή της Αμερικής της ING. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, είπε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά το 2024, ενώ της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι ανέφερε ότι εάν ο πληθωρισός παραμείνει στάσιμος, δεν θα χρειαστεί καμία επιτοκιακή μείωση έως τα τέλη του έτους. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,87%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο πέντε μονάδων βάσης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 7,5 μονάδες βάσης, στο 3,79% με το spread έναντι των γερμανικών στις 138 μονάδες βάσης. Το Μάρτιο είχε αγγίξει 115 μονάδες βάσης, σε χαμηλό σε διάρκεια άνω των δύο ετών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,42% με το spread σταθερό στις 104 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,89%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 66 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News