Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατήθηκε η πτώση – Εβδομαδιαία βουτιά 2,7%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατήθηκε η πτώση – Εβδομαδιαία βουτιά 2,7%

Με μικρή πτώση έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η αγορά κατόρθωσε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές απώλειες οι οποίες έφθαναν το 1,6%, ενώ την ίδια ώρα περιορίζονταν και οι ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές καθώς η Wall Street άνοιξε με θετικά πρόσημα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.383,45 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,21% με την αξία των συναλλαγών μόλις πάνω από τα 104 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 1.364,08 μονάδες (-1,61%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,73%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 6,98%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,44%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση μόλις 0,25%, παρότι έφτανε να χάνει μέχρι και 1,88%. Η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 0,57% στα 3,724 ευρώ, η Εθνική στα 7,1 ευρώ με κέρδη 0,28%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν η Eurobank (-0,98%) και η Alpha (-1,08%). Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 2,53%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+2,20%), της Motor Oil (+1,04%), της Πειραιώς (+0,57%) και των ΕΛΠΕ (+0,49%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-3,71%), της Σαράντης (-3,23%), της Ελλάκτωρ (-1,79%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,75%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 5.545.853 και 4.967.587 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 20,56 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 14,23 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 68 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η έκθεση της Societe Generale, η οποία παρότι προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές εντάσεις θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα, στην περίπτωση της Ελλάδας εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιολογούν αναβαθμίσεις στα επόμενα reviews, της S&P  στις 19 Απριλίου και της Fitch στις 31 Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν αναβαθμίσεις των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης και στα δύο αυτά reviews. 

Οι προβλέψεις

Η διορθωτική κίνηση του Eλληνικού Xρηματιστηρίου δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια ανοδική αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους «πάτους» που ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, κατά τον αναλυτή, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του Χ.Α. προς την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κ.λπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά.

Προφανώς και οι αγορές, ενσωματώνοντας ταχέως τις νέες πληροφορίες, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν τη μεταβολή των προσδοκιών για τα παγκόσμια επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα και τις διαθέσεις των πωλητών να «πάνε ταμείο».

Οπως τονίζει ο κ. Στεριώτης, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι «υγιής» καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweight επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχους αντιστάσεις σε περίπτωση νέας «επίσκεψης» των τιμών σε αυτά.

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Τάση ανάκαμψης στη Wall Street

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες εν μέσω της παγκόσμιας επιφυλακτικότητας σχετικά με το μέλλον της νομισματικής χαλάρωσης αλλά και των γεωπολιτικών κινδύνων μετά την κορύφωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,07%, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 1,41%, ενώ πάνω από 1% είναι οι απώλειες και σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Οι αγορές στην Ευρώπη επλήγησαν και από το άλμα στις τιμές του πετρελαίου λόγω του υψηλότερου αισθήματος κινδύνου σχετικά με τη διακοπή του εφοδιασμού μετά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Αντιθέτως, στη Wall Street επιχειρείται ανάκαμψη μετά το μίνι sell off παρά τα νέα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, κάτι που αναμένεται να συντελέσει στην καθυστέρηση της νομισματικής χαλάρωσης. 

Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης. Neel Kashkari, πυροδότησε νέα ανησυχία με τις δηλώσεις του ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιμένει, μπορεί να μην απαιτηθεί μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ και τη Fed. «Οι προσδοκίες των επενδυτών για αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ με αφορμή τα σχόλια του Kashkari… είναι πραγματικά απλώς θόρυβος και οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο guidance που έχει δώσει η Fed», δήλωσε ο Thomas Gehlen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Kleinwort Hambros.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Τάση ανάκαμψης με φόντο την αγορά εργασίας

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News