Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.370 μονάδες, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αγορά δοκίμασε αυτή την εβδομάδα την πρώτη περιοχή στήριξης, τη ζώνη των 1.380 μονάδων, εν μέσω μιας συνολικά σταθεροποιητικής εικόνας των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών, και οι αναλυτές εκτιμούν πως στις επόμενες συνεδριάσεις θα σημειωθεί αυξημένη μεταβλητότητα και ενδεχομένως ταλαντώσεις του Γενικού Δείκτη γύρω από αυτό το επίπεδο.

O Γενικός Δείκτης στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.366,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,44% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,48%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,67%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οριακή άνοδο σημειώνει μονο η μετοχή του ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-3,18%), της Σαράντης (-2,55%), της Coca Cola HBC (-2,18%) και της Elvalhalcor (-1,82%).

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση άνω του 1%, οδεύοντας προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση άνω του 1% από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ολοκληρώνουν μια άνευρη πρώτη εβδομάδα συναλλαγών του νέου τριμήνου.

Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο μπρεντ εξαιτίας των φόβων για προβλήματα στην τροφοδοσία, μετά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η διορθωτική κίνηση του Eλληνικού Xρηματιστηρίου δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια ανοδική αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους «πάτους» που ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, κατά τον αναλυτή, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του Χ.Α. προς την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κ.λπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News