Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 13:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ξανά στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κάτω από τις 1.380 μονάδες

Ξανά στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κάτω από τις 1.380 μονάδες

Η αρχική ανοδική αντίδραση δεν κατάφερε να εδραιωθεί και οι πωλητές έχουν πάρει πλέον το προβάδισμα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το χθεσινό κλείσιμο οριακά κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1.386 μονάδων, αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα.

O Γενικός Δείκτης στις 13:45 διαμορφώνεται στις 1.379,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,27% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, είχε φτάσει να καταγράφει υψηλότερη τιμή στις 1.394,08 μονάδες (+0,75%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει εκ νέου πτωτικά κατά 0,25% στις 1.60,7 μονάδες με την ΕΤΕ να καταγράφει σημαντικές απώλειες 1,21%, τη Eurobank να χάνει 0,17%, ενώ περιορισμένα είναι τα κέρδη για Alpha και Πειραιώς. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, Jumbo και της Quest Συμμετοχών. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Aegean, της Σαράντης και της Τιτάν.

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, για δύο μήνες ο Γενικός Δείκτης κινούνταν σε ρυθμούς συσσώρευσης στη ζώνη των 1.386-1.437 μονάδων. Η διάσπαση των 1.414 μονάδων έδωσε το έναυσμα, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει και τελικά να «σπάει» το μεγάλο επίπεδο τεχνικής στήριξης των 1.386 μονάδων.

Η διάσπαση αυτού του επιπέδου θα μπορούσε, κατά τον αναλυτή, να οδηγήσει σε γρήγορη κίνηση στις 1.360 μονάδες. Οι 1.415 μονάδες γίνονται κοντινή αντίσταση για την αγορά στην παρούσα φάση και σε κάθε περίπτωση οι 1.437 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση που θα κάνει τη διαφορά σε περίπτωση που σπάσει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, οι διορθώσεις θεωρούνται αναμενόμενες και είναι προτιμότερες από μια παρατεταμένη ανοδική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία του Χ.Α., πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διεθνείς. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί δείκτες στις αρχές της εβδομάδας –και οι οποίες ήρθαν έπειτα από ένα πολύ «δυνατό» τρίμηνο– φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, πως ολοκληρώθηκαν, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και με την ΕΚΤ να μπαίνει στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης της 11ης Απριλίου.

Σήμερα, πάντως η αρχική προσπάθεια επιστροφής του μομέντουμ στις ευρωαγορές δεν δείχνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και πλέον καταγράφεται οριακή άνοδος για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 και τον γερμανικό DAX.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκτησης του μομέντουμ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News