Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Υπερίσχυσαν οι τάσεις στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Υπερίσχυσαν οι τάσεις στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση και ανοίγουν το δρόμο για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. 

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,4% το Μάρτιο σε ετήσια βάση από 2,6% τον Φεβρουάριο. 

Επειδή ωστόσο τα στοιχεία ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προεξοφλημένα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς «τσίμπησε» ανοδικά στο 2,41%, δεχόμενες πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 4,38%, αφότου η αγορά θεωρεί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να καθυστερήσει λίγο τις μειώσεις των επιτοκίων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της αμερικανικής οικονομίας, τα ομόλογα της Ευρωζώνης τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Κατά τέσσερις μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 3,84% με το spread έναντι των γερμανικών στις 144,5 μονάδες βάσης, πολύ μακριά από το χαμηλό διετίας των 115 μονάδων βάσης που είχε αγγίξει στα μέσα Μαρτίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο στο 3,49% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,96%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 122 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News