Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντείνονται οι πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί στη ζώνη των 1.380 μονάδων, μετά τη χθεσινή ισχυρή υποχώρηση, εν μέσω μικρών μεταβολών των ευρωπαϊκών αγορών και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

O Γενικός Δείκτης στις 15:10 διαμορφώνεται στις 1.379,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,03% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,99%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,5%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,65% με την Περιαιώς να καταγράφει βουτιά 2,49%, την ΕΤΕ να χάνει 1,57%, την Alpha να σημειώνει πτώση 1,08% και την Eurobank στο -0,6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, του ΟΛΠ και της Motor Oil. Αντιθέτως στήριγμα στην αγορά προσφέρουν οι μετοχές της Σαράντης, της Elvalhalcor και του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός «τσίμπησε» στο 3,4% στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8%. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη καταγράφηκε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat να δείχνει πληθωρισμό 2,4% τον Μάρτιο, έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο.

Ο Απρίλιος και το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησαν συνεπώς με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 1.400 μονάδες έπειτα από 10 συνεδριάσεις. Στη διορθωτική τάση συνέβαλε και το αρνητικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street με την επιστροφή από τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, καθώς περιορίζονται οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

Προς το παρόν πάντως οι αναλυτές δεν προβληματίζονται –αναμένοντας βέβαια τη συνέχεια–, καθώς επισημαίνουν πως η οπισθοχώρηση θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, αρκεί να μην υπάρξει γενικότερη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Τεχνικά, το πρώτο σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 1.386 μονάδες, το οποίο εάν βέβαια χαθεί, θα οδηγήσει προς τις 1.350 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News