Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων του ευρώ, «εισαγόμενη» από ΗΠΑ

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων του ευρώ, «εισαγόμενη» από ΗΠΑ

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στις ανοδικές πιέσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία το Μάρτιο που έδειξαν συνέχιση της τάσης αποκλίμάκωσης. 

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία για τη μεταποίηση προκάλεσαν αμφιβολίες για το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος. Σήμερα, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία κατά τρεις μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 4,36%. 

Για την Ευρωζώνη, οι αναλυτές περιμένουν ότι ο βασικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% από 2,6%, σύμφωνα με την Franziska Palmas, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 11,3 μονάδες βάσης, στο 2,40%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου, ενώ στη διετία διαμορφώθηκε στο 2,83%. 

Τη ανοδική τάση των αποδόσεων ακολούθησε και η Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στο 3,79% με το spread έναντι των γερμανικών στις 136,8 μονάδες βάσης. Στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε μάλιστα τις 142 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,48% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,93%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News