Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη β’ τριμήνου με αρνητικό πρόσημο με πιέσεις από την υγεία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έναρξη β’ τριμήνου με αρνητικό πρόσημο με πιέσεις από την υγεία

Με αρνητικό πρόσημο έκαναν την έναρξη του δεύτερου τριμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές, δεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο υγείας. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές δέχθηκαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στη Γερμανία ως μία ακόμη ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,8%, διολισθαίνοντας σε χαμηλό εβδομάδας, αφότου άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στην αγορά μετά από τις παρατεταμένες διακοπές του Καθολικού Πάσχα. 

Οι φημολογίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έπεισαν τους επενδυτές να αγοράσουν ριψοκίνδυνο ενεργητικό τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι μετοχές υποχώρησαν σήμερα, ενδεχομένως και από το βάρος της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων. 

Τα νέα στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου το Μάρτιο, μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αύριο Τετάρτη. 

Αναλυτές της Commerzbank Research εκτιμούν ότι τα στοιχεία Μαρτίου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη της πορείας των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και για τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ τον Ιούνιο. 

Από τους βασικούς κλάδους, αυτός της υγείας παρουσίασε πτώση 1,6% μετά τα πρόσφατα κέρδη. Η μετοχή της Siegfried Holding υποχώρησε 5.4% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να παραιτηθεί για να αναλάβει καθήκοντα στην Lonza. 

Πτώση άνω του 2% έκαστος παρουσίασαν και οι κλάδοι λιανεμπορίου, real estate, ταξιδίων και ψυχαγωγίας. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος ενέργειας ενισχύθηκε 2,5%, αγγίζοντας υψηλό άνω των πέντε μηνών, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη από τα νέα χτυπήματα της Ουκρανίας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Κέρδη 1,8% σημείωσε και ο κλάδος πρώτων υλών, αγγίζοντας υψηλό διμήνου και ακολουθώντας τις υψηλές τιμών βασικών μετάλλων. 

Ο εξαρτημένος από την ενέργεια βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Όσλο της Νορβηγίας ενισχύθηκε 1,5%, με τη μετοχή της Equinor να ενισχύεται 4%. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,1% στις 18.283,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε κατά 0,9% στις 8.130,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.935,09 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός MIB έχασε 1,2% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%.

 

moneyreview.gr 

   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News