Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα και προβάδισμα πωλητών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα και προβάδισμα πωλητών

Πτωτικά και με χαμηλό τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις μεγαλύτερες πιέσεις να καταγράφονται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, εν μέση ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.415,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,45% με την αξία των συναλλαγών μόλις πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,12%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,15% με τα πρόσημα μοιρασμένα καθώς οι Alpha και ETE κινούνται με πτώση, ενώ ήπια άνοδος καταγράφουν οι Πειραιώς και Eurobank. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Τέρνα Ενεργειακή, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ, της Coca Cola HBC και της ΕΥΔΑΠ.

Πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι στον απόηχο της ισχυρής ανόδου που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οπως επισημαίνει η Pantelakis Securities, η ελληνική αγορά αφήνει πίσω της τους κινδύνους, έπειτα από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade, ενώ έχει πολλούς λόγους να «χαμογελάσει» το επόμενο διάστημα. Η επενδυτική βαθμίδα (που είχε χαθεί τον Απρίλιο του 2010) απομακρύνει ένα βασικό εμπόδιο για τους παρόχους δεικτών MSCI και FTSE να τοποθετήσουν το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η κατάκτηση του καθεστώτος αυτού στους παγκόσμιους δείκτες θα διευρύνει το κοινό των επενδυτών για την ελληνική αγορά και θα ενισχύσει τις ροές μακροπρόθεσμων funds.

Επίσης, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι τελευταίες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ πυροδότησαν ένα ευπρόσδεκτο άλμα στο free-float (το ποσοστό ευρείας διασποράς) της αγοράς, προκαλώντας υψηλότερες σταθμίσεις σε δείκτες και παθητικές εισροές κεφαλαίων. Αυτό διαγράφει ευοίωνες προοπτικές διαπραγμάτευσης για τις ελληνικές τράπεζες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεταποίηση: Νέα επιδείνωση στην Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Εκκίνηση τριμήνου με νέα κέρδη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News