Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 10:32
ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Παραμένει «ταύρος» για τις τράπεζες – Νέες τιμές στόχοι

Euroxx: Παραμένει «ταύρος» για τις τράπεζες – Νέες τιμές στόχοι

Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένουν πολύ θετικές, λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών μεγεθών, της ευνοϊκής δομής της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεων, εκτιμά η Euroxx.

Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E περίπου στο 5, ένα discount 25-30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τράπεζες. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι αυτό το discount δεν δικαιολογείται δεδομένων της υψηλότερης αύξησης των δανείων (μέσος ετήσιος ρυθμός 6-7%) και των ανώτερων ROTE (βιώσιμος δείκτης στο 13% περίπου).

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή της Euroxx στην τοπική αγορά και βλέπει περιθώριο ανόδου άνω του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών.

Συγκεκριμένα, δίνει νέα τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 5,4 ευρώ από 5,3 πριν με το περιθώριο στο 39%. Επίσης, δίνει νέα τιμή – στόχο για την ΕΤΕ τα 9,8 από 9,4 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται σε 34%. Στα 2,5 ευρώ παραμένει ο στόχος για τη Eurobank (περιθώριο 39%) και στα 2,40 ευρώ για την Alpha (περιθώριο 38%).

Η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών των τεσσάρων συστημικών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και των στόχων που έθεσαν οι διοικήσεις στα business plan, με ορίζοντα το 2026. Ευρύτερα, έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά περίπου 5% – 7% και πλέον βρίσκεται πιο κοντά στο guidance των διοικήσεων. Το consensus εξακολουθεί να είναι κατά 20% – 30% χαμηλότερα από τις κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών (και των εκτιμήσεων της Euroxx) τη στιγμή που αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις τα επόμενα τρίμηνα, όπως τονίζει η Euroxx.

Όπως εκτιμά, η επικείμενη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα έχει αναπόφευκτα έναν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί αντισταθμιστικοί παράγοντες που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία – ρεκόρ του 2023 στο μέλλον. Αυτά περιλαμβάνουν την πιστωτική επέκταση, τα υψηλότερα έσοδα από τίτλους, το πιο «αργό» beta καταθέσεων, την υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Η Euroxx προβλέπει ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα υπερβούν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα από το 2025 και έπειτα. Στο μοντέλο της υποθέτει βιώσιμες – διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις στο εύρος του 9% – 10% όταν τα payout ratios φτάσουν στο 50%. Αν και διατηρεί τη θετική της στάση και για τις τέσσερις τράπεζες, βλέπει υψηλότερα περιθώρια ανόδου, σε όρους αποτιμήσεων, για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΧΣ: Ένα βήμα πριν την πλήρη αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα βλέπει η Euroxx – Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News