Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ένατη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών – Υπεραποδίδουν Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,61% σε υψηλό ενός έτους στις 7.930,92 μονάδες.

Ευρωαγορές: Ένατη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών – Υπεραποδίδουν Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν κοντά σε ρεκόρ την Παρασκευή, με τις βρετανικές, γερμανικές και ιταλικές μετοχές να υπεραποδίδουν έναντι των περιφερειακών ομολόγων τους, μετά από μια σειρά από ήπιες ενδείξεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή υποχώρηση στις 509,64 μονάδες, αλλά σημείωσε για κέρδη για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού κατέγραψε άλλο ένα ενδοσυνεδριακό υψηλό όλων των εποχών νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Στα επιμέρους χρηματιστήρια, τα πρόσημα ήταν μεικτά, με τον γερμανικό DAX να κλείνει θετικά με άνοδο 0,15% στις 18.205,94 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,34% στις 8.151,92 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,61% στις 7.930,92 μονάδες, ενώ και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε οριακά στις 34.343,61 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,7% στις 10.943,20 μονάδες. 

Οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις διατηρήθηκαν απροσδόκητα σταθερές τον Φεβρουάριο, παρά τον υγρό καιρό που έπληξε τις πωλήσεις στα καταστήματα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ανάκαμψης από την περσινή ήπια ύφεση.

«Το όριο των 8.000 μονάδων είναι πλέον εφικτό, καθώς τα χρήματα των επενδυτών κατευθύνονται επιτέλους στην υποτιμημένη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, παρά την απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων», δήλωσε ο Axel Rudolph, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην online πλατφόρμα συναλλαγών IG.

Προσθέτοντας στο αισιόδοξο κλίμα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να επιταχύνεται φέτος.

Η Citigroup αύξησε τον στόχο της για το τέλος του 2024 για τον δείκτη STOXX 600 κατά περίπου 6% σε 540 από 510, επικαλούμενη μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve και την πιθανή αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου.

Η βρετανική Phoenix Group βρέθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς με άλμα περίπου 8%, αφού η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη 900 εκατ. στερλινών και υψηλότερα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα έως το 2026.

Η Grifols υποχώρησε κατά 6%, καθώς η εποπτική αρχή της αγοράς CNMV δεν διαπίστωσε σημαντικά σφάλματα στους λογαριασμούς της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά «ελλείψεις στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια των αναλύσεων και των επεξηγηματικών σημειώσεων σε ορισμένα έτη».

Η JD Sports υποχώρησε κατά 6,3% μετά την ανακοίνωση της Nike, της μεγαλύτερης εταιρείας αθλητικών ειδών στον κόσμο, ότι τα έσοδά της στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2025 θα συρρικνωθούν.

Η Dino Polska υποχώρησε κατά 10,3% στον πυθμένα του δείκτη αναφοράς, αφού η πολωνική εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων δεν πέτυχε τα αναμενόμενα κέρδη για το δ’ τρίμηνο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News