Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο παγκόσμιο «πάρτι» και ο STOXX 600 – Νέο ρεκόρ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο παγκόσμιο «πάρτι» και ο STOXX 600 – Νέο ρεκόρ

Στο παγκόσμιο ράλι πήραν μέρος και οι ευρωπαϊκές μετοχές, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, με τις μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης μετάλλων να καθοδηγούν την άνοδο, καθώς τα ήπια σινιάλα από μία σειρά κεντρικών τραπεζών που συνεδρίασαν σήμερα ώθησαν τους επενδυτές στην τάση ανάληψης ρίσκου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό στις 509,96 μονάδες, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε επίσης υψηλό όλων των εποχών στις 510,25.

Ο κλάδος τεχνολογίας είχε το προβάδισμα με άνοδο 3,2%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ επιβεβαίωσε τις αγορές ότι θα κάνει φέτος τρεις επιτοκιακές μειώσεις. 

Στήριγμα στο δείκτη προσέφεραν και τα κέρδη στον ευρωπαϊκό κλάδο ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της ASML Holding, καθώς η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ Micron παρουσίασε ισχυρές προβλέψεις για τα τριμηνιαία έσοδά της. 

Ο δείκτης πρώτων υλών ενισχύθηκε 2,6% καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων κινήθηκαν ανοδικά με την τιμή του χρυσού να καταρρίπτει και νέο ιστορικό υψηλό στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους δείκτες καταγράφοντας κε΄ρδη 2% αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια και ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι είπε ότι η βρετανική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια. 

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, αποτελώντας την πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική της. Ο βασικός δείκτης SSM στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης ενισχύθηκε 0,7%. 

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,88%, στις 18.173,77 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,22% στις 8.179,72.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,10%, στις 34.327,95 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 1,07%, στις 10.867,50 μονάδες. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News