Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα κέρδη με διεθνή ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα κέρδη με διεθνή ώθηση

Η χθεσινή αντίδραση βρίσκει σήμερα πρόσφορο έδαφος στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον που οδηγεί τις αγορές σε νέα υψηλά στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Fed, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και επανέλαβε τις προοπτικές για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος παρά τη σθεναρές πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδυτές στο ΧΑ βρίσκουν νέα ευκαιρία εισόδου και αύξησης των θέσεων σε αρκετούς τίτλους, ενώ οι τραπεζικές μετοχές είναι και πάλι στο επίκεντρο των αγοραστών. 

O Γενικός Δείκτης στις 11:10 διαμορφώνεται στις 1.428,7 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,78% με την αξία των συναλλαγών στα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,6%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,48% στις 1.233,19 μονάδες με τη Eurobank στο +1,6%, την Alpha στο +1,07%, την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ ήπια πτωτικά κινείται η ΕΤΕ (-0,08%). 

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+2,84%), της Quest (+2,22%), της ΔΕΗ (+1,65%).

Την ίδια ώρα, ισχυρή ώθηση δίνουν στις διεθνείς αγορές οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Μετά την απόφαση της Fed, σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, κάτι που δεν ανέμεναν οι αναλυτές. Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Norges Bank.

Το χαμένο έδαφος από την ισχυρή διόρθωση που προκλήθηκε την Τρίτη στο XA από την «ετυμηγορία» της Moody’s, η οποία δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, δείχνει να κερδίζεται. Εξάλλου, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, η στάση της δεν είναι αδικαιολόγητη και θα μπορούσε να θεωρηθεί σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της χαμηλής επίδοσης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο 2023, που ήταν μόλις 2% σε ετήσια βάση. Με αυτό το δεδομένο, ευλόγως η Moody’s εστιάζει στον υψηλό δείκτη χρέους, ενώ διαμηνύει πως η τουριστική «μονοκαλλιέργεια» μπορεί εύκολα να απειληθεί από εξωτερικούς κραδασμούς, εφόσον η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να παραμένει ατροφική.

Ενόψει των παραπάνω, η μεταρρυθμιστική επανεκκίνηση παραμένει ζητούμενο για τον οίκο. Συνεπώς «η ετυμηγορία της Moody’s είναι ίσως θετική είδηση, αφού όλοι γνωρίζαμε τα παραπάνω και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αφύπνισης, ώστε το μεταρρυθμιστικό restart να γίνει και πράξη», τονίζει ο κ. Τζάνας. Ετσι, όπως προσθέτει, η κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονίζεται.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

FED: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προς νέα υψηλά με το βλέμμα στα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News