Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης με τραπεζική στήριξη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης με τραπεζική στήριξη

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή πτώση στην σκιά των αρνητικών ετυμηγοριών των Moody’s και JP Morgan. Η πρώτη δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και η δεύτερη τόνισε πως η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ θεωρεί πως είναι καλύτερη η παραμονή της στις αναδυόμενες. Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές υποχωρούν εν μέσω επιφυλακτικότητας για την αποφαση που θα ανακοινώσει η Fed απόψε.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.407,25 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,27% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν αμετάβλητος. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 0,48% με την Πειραιώς να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη (0,95%) και ακολουθούν ΕΤΕ, Eurobank, Alpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο -άνω του 1%- καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Τέρνα Ενεργειακή και της Elvalhalcor και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών και του ΟΛΠ.

Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό καταλύτη στον οποίο «ποντάρει» το Χ.Α. έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Η «παρέμβαση» της JP Morgan – σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς το Χ.Α. απέχει αρκετά από το να πληροί τα κριτήρια, ενώ η «έξοδος» από το σύμπαν των αναδυόμενων αγορών θα οδηγήσει σε σημαντικές εκροές και θα μειώσει την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών– «βάρυνε» αρκετά το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών τη στιγμή που η αγορά «χώνευε» την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πάντως, το ότι η πιο συντηρητική Moody’s δεν έδωσε το περιβόητο investment grade δεν έχει πολλή σημασία για την αγορά. Ωστόσο επισημαίνει πως ο οίκος σε όλα τα σημεία τα οποία σχολιάζει έχει απόλυτο δίκιο, καθώς φοβάται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματίζει την οικονομία, και όχι μόνο.

Η θετική έκθεση της Morgan Stanley για τον τραπεζικό κλάδο, η οποία δημοσιεύτηκε επίσης χθες, δεν μπόρεσε πάντως να βελτιώσει την κατάσταση και το κλίμα στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι διεμήνυσε πως οι επενδυτές, οι οποίοι ήταν πιο επιφυλακτικοί πριν, συμφωνούν πλέον με τις θετικές απόψεις για τις ελληνικές τράπεζες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απώλειες στις ευρωαγορές – Fed και luxury στο επίκεντρο

BofA: Αλλάζουν οι ισορροπίες πυρήνα και περιφέρειας στην Ευρωζώνη – Τι λέει για Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News