Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνευρες κινήσεις εν μέσω αποφάσεων κεντρικών τραπεζών

Ομόλογα: Άνευρες κινήσεις εν μέσω αποφάσεων κεντρικών τραπεζών

Ελαφρά πτώση σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» αρκετά εύκολα την απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να τερματίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Την ίδια στιγμή, αναμένουν την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ μετά τη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο 2,43% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, με περισσότερους από το 80% των ερωτηθέντων να περιμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους έξι μήνες. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει σημασία για την Ευρώπη, επειδή οι Ιάπωνες επενδυτές διακρατούν μεγάλη ποσότητα κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Ορισμένοι αναλυτές εγείρουν ανησυχίες ότι όσο πιο ελκυστικές γίνουν οι αποδόσεις στην Ιαπωνία τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη. 

Ωστόσο, ο Μάικλ Ρότμαν, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της UniCredit Research, υποβάθμισε αυτές τις ανησυχίες. «Αμφιβάλω ότι μπορούμε να έχουμε σημαντικό και μακράς διαρκείας αντίκτυπο στις αγορές κρατικών ομολόγων της Δύσης», είπε, επισημαίνοντας ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα υιοθέτησε έναν πολύ συγκρατημένο τόνο. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχώρησε οριακά στο 2,87%. Να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες επενδυτές διακρατούν μεγάλη ποσότητα σε γαλλικά κρατικά ομόλογα. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,44% με το spread να επιστρέφει στις 100 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στη διετία κινήθηκε στο 2,92%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 69 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News