Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές με στήριγμα τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας, την ώρα που οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, διακόπτοντας το καθοδικό σερί των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους με άνοδο 1,4%, καθώς οι τιμές πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τεσσάρων μηνών. 

Ανοδικά και ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άλμα 1,1%, καθοδηγούμενος από τη γερμανική Commerzbank. 

Oι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη νομισματική πολιτική της Fed, η οποία ολοκληρώνει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της, στον απόηχο των υψηλότερων του αναμενομένου στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού για το μήνα Φεβρουάριο, τα οποία έχουν περιορίσει τα στοιχήματα για επιτοκιακές μειώσεις τον Ιούνιο. 

Επίσης, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έβαλε τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων μετά από 17 χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλιας συνεδριάζει την Πέμπτη. 

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ φαίνεται να προσανατολίζεται σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος. 

Ωστόσο, αντίθετα στο ρεύμα πήγαν σήμερα οι μετοχές τεχνολογίας, με τον κλάδο να υποχωρεί 0,4%. «Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν πιο εξασθενημένες, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν σε ρευστοποιήσεις κερδών», αναφέρουν αναλυτές. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Unilever ενισχύθηκε 3,1% μετά την είδηση ότι σχεδιάζει να ανεξαρτοποιήσει το τμήμα παγωτών της καθώς ο κολοσσός καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους και περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας. 

Στα επιμέρους χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX κέρδισε  0,31% στις 17.987 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,02% στις 7.738 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε άνοδο 0,56%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,99% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,95%.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News