Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διόρθωση διά χειρός Moody’s προς τις 1.400 μονάδες

ΧΑ: Διόρθωση διά χειρός Moody’s προς τις 1.400 μονάδες

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, εν μέσω επιφυλακτικής ανοδου στις ευρωαγορές. Η αγορά υποχώρησε μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,21%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,31%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 182,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36,888 εκατ. ευρώ αφορούν στη μεταβίβαση πακέτου που αντιστοιχεί στο 3,4% των μετοχών της Aegean Airlines, στην τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,57%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,45% στις 1.202,53 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,66%), του ΟΠΑΠ (3,57%), της Jumbo (-3,37%), της Μυτιληναίος (-2,74%), της Σαράντης (-2,68%) και της Lamda Development (-2,68%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+1,67%), της Ελλάκτωρ (+1,21%), της Εθνικής (+1,11%) και της Eurobank (+0,95%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Πειραιώς και η Eurobank διακινώντας 12.565.669 και 6.437.586 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία σημείωσαν η Πειραιώς με 48,10 εκατ. ευρώ και η Aegean Airlines με 38,97 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 85 πτωτικά και 6 παρέμειναν σταθερές.

Μπορεί η αγορά να ανέκαμψε από την ισχυρή διόρθωση της περασμένης Δευτέρας, αλλά η νέα «ετυμηγορία» της Moody’s έδωσε άλλοθι για ρευστοποιήσεις, καθώς ο οίκος δεν μας αναβάθμισε τελικά, παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι θα έδινε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Συγκεκριμένα, διατήρησε τη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, αφήνοντας την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Είναι ο μοναδικός οίκος μετά τους Standard and Poor’s, DBRS και Fitch που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

H Moody’s παρότι έκανε λόγο για ένα καλό ιστορικό μεταρρυθμίσεων που έχει φέρει ορατή βελτίωση στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και για ισχυρότερες επενδύσεις και έναν πιο υγιή τραπεζικό κλάδο, εντούτοις ανέφερε ότι το ακόμα υψηλό χρέος (παρά τη μεγάλη μείωσή του), εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν βαρίδι για την αξιολόγηση.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, για να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θέλουν να δουν τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών και της δέσμευσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, παράλληλα με την επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία στα εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, κάνουν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Επίσης, η Moody’s τονίζει ότι μια γρηγορότερη από ό,τι αναμένεται βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θα οδηγούσε σε αναβάθμιση.

Την ίδια ώρα, δεν ευνοεί την κατάσταση και η διεθνής συγκυρία καθώς οι επενδυτές διεθνώς τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύεται μόλις 0,19%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,20%, ενώ στη Wall Street ο Dow ενισχύεται κατά 0,5% και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,37%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μεικτά πρόσημα και στάση αναμονής

Moody’s: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα – Τι θέλει για να αναβαθμίσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News