Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος αποδόσεων από τον Ιούλιο για τη γερμανική 10ετία

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος αποδόσεων από τον Ιούλιο για τη γερμανική 10ετία

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, για πέμπτη διαδοχική ημέρα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2023, καθώς τα νέα μακροοικονομικά δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τις ελπίδες των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σύντομα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,44%, καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 17 μονάδων βάσης. 

Το sell off αυτής της εβδομάδας καθοδηγήθηκε κυρίως από τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις τιμές παραγωγού, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να μην καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, όπως προσδοκούν οι επενδυτές. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι περισσότερο ευάλωτο στις προσδοκίες για τα επιτόκια, ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,91%, καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 17 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,71%. Με άνοδο 14 μονάδων βάσης, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία αυξήθηκε λιγότερο σε σύγκριση με αυτό του γερμανικού αυτή την εβδομάδα, ενώ το spread διαμορφώθηκε εντός της εβδομάδας στις 115 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 26 μηνών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,43% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,93%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ. 

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα δραστήρια καθώς αναμένονται οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News