Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με ανοιχτά μέτωπα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με ανοιχτά μέτωπα

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10, διαμορφώνεται στις 1.417,25 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,03% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,11%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,21% με τις Eurobank και Πειραιώς να καταγράφουν περιορισμένα κέρδη, ενώ πιο διευρευμένες είναι οι απώλειες για της ΕΤΕ και η Alpha κινείται οριακά πτωτικά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+1,55%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,48%), της ΔΕΗ (+0,97%) και της Ελλάκτωρ (+0,80%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-1,23%), της ΕΥΔΑΠ (-0,89%) και της Εθνικής (-0,87%).

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην αποψινή αξιολόγηση της Moody’s, η οποία θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία αν κρίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί και οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση και στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, κάτι που αναμένεται να  δείξει τις διαθέσεις της επενδυτικής κοινότητας για τη βραχυχρόνια κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη, ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSERussell.

Ο Γενικός Δείκτης διατηρείται κοντά στο νέο υψηλό 13 ετών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Στα θετικά, όπως προσθέτει, προσμετράται και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση του Γενικού Δείκτη με τους ξένους δείκτες, που αγνοούν επιδεικτικά τη λέξη διόρθωση εδώ και ένα τετράμηνο, έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη «μαγιά» για την ανατίμηση των assets της Λεωφόρου Αθηνών, όπως εκτιμά.

Οπως εξάλλου σημείωσε χθες η Morningstar DBRS, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές στη σκιά του πληθωρισμού

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News