Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των υψηλότερων του αναμενομένου στοιχείων για τις τιμές παραγωγού, τα οποία έκαναν τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, όπως περιμένουν οι αγορές. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,6%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση 0,3%, στοιχεία που ακολούθησαν τα αντίστοιχα για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 6,5 μονάδες βάσης, στο 2,42%. Αντίστοιχα, η απόδοση στην ιταλική 10ετία διαμορφώθηκε στο 3,66% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. 

«Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κινούνται ανοδικά, τα οποία εντείνουν τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις και οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναφέρει η Κάθλιν Μπρουκς, επικεφαλής έρευνας της XTB. 

To spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες βάσης, διολισθαίνοντας μάλιστα προς στιγμή στις 116 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2021

Οι επενδυτές παρακολουθούν τη μείωση των spreads στις αγορές ομολόγων, καθώς απομακρύνονται οι ανησυχίες για το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ιταλίας και οι περισσότεροι αναλυτές ποντάρουν ότι η οικονομία της Ιταλίας με την ανθεκτικότητά της θα ελέγξει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ. 

Το έλλειμμα προϋπολογισμού είναι κατά πολύ υψηλότερο από το στόχο που είχε αρχικά δοθεί για πέρυσι, όπως το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μειώνεται χάρη στον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,35% με το spread ωστόσο να υποχωρεί περαιτέρω στις 92 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,84%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν στα 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News