Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες με βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες με βαρίδια

Διστακτικότητα και μοιρασμένα πρόσημα παρατηρείται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί εκ νέου να κατακτήσει τις 1.400 μονάδες, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15, διαμορφώνεται στις 1.401.6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,12% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται σχεδόν αμετάβλητος. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται με οριακή άνοδο, καθώς η Alpha Bank κερδίζει 0,4%, Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,3%, Eurobank και ETE σημειώνουν κέρδη 0,11%

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Jumbo, της Motor Oil και της Elvalhacor. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν.

Σε μια bull market βγαίνουν σπάνια σημαντικές διορθώσεις, συνήθως δύο φορές τον χρόνο, που όμως έχουν χαρακτήρα μικρό σε χρόνο και γρήγορo σε τιμές, σχολιάζει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Τεχνικά και όσο συντηρείται το επίπεδο στήριξης των 1.396 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για κάτι μεγαλύτερο. Αλλωστε υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που έχουν ήδη διορθώσει, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους που έχουν μείνει με μεγάλη ρευστότητα να πάρουν θέσεις», όπως προσθέτει. Πλέον η αγορά είναι κοντά στο να καταγράψει συνολική κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ, γεγονός που ήταν στη σφαίρα της φαντασίας μερικά χρόνια πριν, ενώ και από πλευράς deals η αγορά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSERussell, ενώ αργά το βράδυ η Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Εν τω μεταξύ, κυρίως ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα νεότερα σχετικά με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, ο οποίος μετρά τον πληθωρισμό χονδρικής, πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο γενικός δείκτης θα έχει αυξηθεί κατά 0,3% τον Φεβρουάριο και ο δομικός δείκτης κατά 0,2%. Η έκθεση του δείκτη PPI είναι το τελευταίο σημαντικό οικονομικό στοιχείο που θα δημοσιευθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 19-20 Μαρτίου, στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την περασμένη εβδομάδα που ήταν ελαφρά πιο αυξημένος από τις προβλέψεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια ανοδικά με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News