Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600 με στήριγμα από τον κλάδο λιανικής

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600 με στήριγμα από τον κλάδο λιανικής

Νέα ιστορικά υψηλά άγγιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα από τον χώρο του λιανεμπορίου και του κλάδου κοινής ωφελείας, παρότι η άνοδος περιορίστηκε από τις απώλειες στον κλάδο αυτοκινήτου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, ωστόσο ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό για πέμπτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. 

Ο δείκτης για τον κλάδο λιανεμπορίου παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των διαφόρων κλάδων, με κέρδη 3,4% με στήριγμα την άνοδο 18,9% της Zalando. 

Η online εταιρεία λιανεμπορίου προβλέπει επιστροφή σε ανάπτυξη φέτος και γνωστοποίησε ότι θα μπορούσε να επαναγοράσει μετοχές αξίας έως 100 εκατ.ευρώ. 

Σταθερό στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ τον Ιούνιο. 

Η έναρξη του κύκλου χαλάρωσης θα μπορούσε να ευνοήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως αυτές στο βιομηχανικό τομέα, όπως και τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στη Βρετανία, αναφέρει η Έλεν Τζούελ, επικεφαλης επενδύσεων της BlackRock Fundamental Equities, EMEA.

Από τις μετοχές ξεχώρισε αυτή της του μητρικού ομίλου της Zara, Inditex, που άγγιξαν ιστορικό υψηλό, με κέρδη 7,7%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένες πωλήσεις στην αρχή της Άνοιξης. 

Η μετοχή της E.ON ενισχύθηκε 6%, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας ανακοίνωσε ότι αυξάνει το στόχο της για πενταετείς επενδύσεις στα 42 δισ.ευρώ. Ο δείκτης που παρακολουθεί τον κλάδο κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 0,8%. 

Οι μετοχές ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων βρήκαν περαιτέρω στήριγμα ακολουθώντας την άνοδο των τιμών εμπορευμάτων. 

Ωστόσο, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη, η Volkswagen υποχώρησε 5,9% αφού προέβλεψε αύξηση των πωλήσεών της φέτος κατά 3%, πολύ χαμηλότερα από πέρυσι, εν μέσω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου υποχώρησε 1,2%.

Ο γερμανικός DAX μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε νέο ρεκόρ κινήθηκε οριακά αρνητικά στις 17.961 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 8.137,40 μονάδες. 

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,31% στις 7.772 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% τον Ιανουάριο μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Δεκέμβριο.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,39%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,65%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News