Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε διαφορετικές ταχύτητες περιφέρεια και «πυρήνας»

Ομόλογα: Σε διαφορετικές ταχύτητες περιφέρεια και «πυρήνας»

Σε χαμηλό 26 μηνών κινήθηκε σήμερα το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, με τις τιμές ωστόσο των ομολόγων να αγωνίζονται να βρουν κατεύθυνση, εν αναμονή νέων μακροοικονομικών. Οι αγορές στοιχηματίζουν πάντως ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 90 έως 95 μονάδες βάσης το 2024. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 3,57% με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου 2022. Να σημειωθεί ότι το spread των ιταλικών/γερμανικών έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος καθώς οι ελκυστικές αποδόσεις και η όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικο΄έχουν ενισχύσειτη ζήτηση για ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, το spread βρίσκεται σε επίπεδα προτού ακόμη η ΕΚΤ αρχίσει τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή κινήθηκε και η ελληνική αγορά, με τον όγκο των συναλλαγών στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατ. στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,29% με το spread να υποχωρεί ακόμη πιο χαμηλά στις 94 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 2,79%. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,35%. 

Ένας από τους λόγους που η ευρωπεριφέρεια παρουσίασε σήμερα καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον «πυρήνα» είναι και οι δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος επιμένει ότι υπάρχει πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων μεταξύ Απριλίου και 21ης Ιουνίου. 

Οι αγορές πάντως προεξοφλούν μία πιθανότητα 92% για μειωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024, ενώ έχουν προεξοφλήσει πλήρως μία επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο. 

«Όσο περισσότερο τα επιτόκια παραμένουν περιοριστικά και όσο περισσότερο η ΕΚΤ καθυστερήσει να τα μειώσει, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μεγαλύτερου πλήγματος στην οικονομία», επισημαίνει ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC. 

H EKT παρουσίασε σήμερα και την αλλαγή του λειτουργικού της πλαισίου, μία τεχνική αλλά άκρως σημαντική αξιολόγηση που διαμορφώνει τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο που θα παράσχει ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια. 

Με βάση το νέο πλαίσιο, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περισσότερα κίνητρα να δανείζονται αναμεταξύ τους, προσφέροντας παράλληλα δίχτυ προστασίας που θα περιορίζει τον κίνδυνο να ξεμείνουν από ρευστότητα οι τράπεζες. 

Η ΕΚΤ σχεδιάζει επίσης μακροπρόθεσμο δάνεια και δραστηριότητες αγοράς ομολόγων, από τη στιγμή που θα δει τον ισολογισμό της να αυξάνεται ξανά, ως αποτέλεσμα του δανεισμού των ίδιων των τραπεζών. Μία πιθανή επιλογή θα είναι οι αγορές ομολόγων θα εστιαστούν σε βραχυπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News