Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ιστορικά υψηλά με στήριγμα από αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ιστορικά υψηλά με στήριγμα από αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Τρίτη, με όχημα τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τράπεζες, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, παρά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1%, παρότι περιόρισε τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο ρεκόρ στις 506,91 μονάδες. 

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,2% σε ετήσια βάση από το 3,1% του Ιανουαρίου, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους βενζίνης και στέγασης, παρότι η άνοδος του δομικού πληθωρισμού ήταν η μικρότερη από το Μάιο του 2021. 

Ο STOXX 600 εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά το 2024 εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο μετά την επιβράδυνση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά στις 17.965,11 μονάδες με κέρδη 1,2%, αφότου τα νέα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποκλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο στο 2,7%. 

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα κάνει πρώτη την κίνηση», αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ.  

Οι γαλλικές μετοχές εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό, εώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2023, στις 7.747,81 μονάδες με άνοδο 1%. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 8.087,48 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,6%.

Ο δείκτης για την αυτοκινητοβιομηχανία ενισχύθηκε 2,4%, χάρη στην άνοδο 11,5% της Porsche καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές, μετά την αρχική «ψυχρολουσία» από τα αποτελέσματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Άνοδο 1,9% σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια πέντε μηνών. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News