Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ελεγχόμενη άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Ελεγχόμενη άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, δημιουργούν ερωτήματα για το πόσο γρήγορα η Φέντεραλ Ριζέρβ σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι θα παρέμενε σταθερός στα ίδια επίπεδα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε 3,8% από 3,9% του Ιανουαρίου, όμως οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη μείωση. 

Αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όμως προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστούν οι αρνητικές εκπλήξεις σε επίπεδο πληθωρισμού, τότε ενδεχομένως να δούμε την κίνηση να μετατοπίζεται για αργότερα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 2,33%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέβηκε στο 4,15% με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. 

Η συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και οι αναλυτές περιμένουν ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% έως 5,5%. 

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 3,61% με το spread έναντι των γερμανικών στις 127 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,28% με οριακή πτώση με το spread να παραμένει μεταξύ 96 και 98 μονάδων βάσης, κάτω από τις 100. Στην πενταετία, η απόδοση παρέμεινε στο 2,78%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 118 εκατ. ευρώ.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News