Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρένο στην αντίδραση από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρένο στην αντίδραση από τις τράπεζες

Με περιορισμένες διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά την ισχυρή χθεσινή υποχώρηση. Η διόρθωση η οποία μετά πολύ καιρό έκανε την εμφάνισή της στη λεωφόρο Αθηνών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.400 μονάδες και στα όρια των τεχνικών στηρίξεων, με τις επόμενες συνεδριάσεις να θεωρούνται κρίσιμες από τους αναλυτές για την αλλαγή ή τη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.389,1 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,15% με την αξία των συναλλαγών στα 30 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,58% με την Eurobank να σημειώνει εκ νέου βουτιά 2,5%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,4%, την Alpha να χάνει 0,54%, ενώ στο 0,7% είναι η Εθνική Τράπεζα μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που έδειξαν ότι τα οργανικά κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €1,2 δισ. το 2023, ενισχυμένα κατά 2,5 φορές ετησίως.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Coca Cola HBC και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ανοδική πορεία του ΧΑ, αλλά εκτιμούν η ζώνη  των 1.380-1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά, μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών.

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα ανοδικά, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν -αργότερα το μεσημέρι- τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί πως μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στιο 3,1% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3,7% από 3,9% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί πιθανότατα στη μηνιαία μέτρηση, η οποία μπορεί να ρίξει φως στη δυναμική της αύξησης των τιμών. Ο γενικός δείκτης αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 0,4% και ο δομικός αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά στο 0,3%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Υπερδιπλασιασμός οργανικών κερδών στο 1,2 δισ. το 2023

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια ανοδικά – Στο επίκεντρο ΗΠΑ και Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News