Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια ανοδικά – Στο επίκεντρο ΗΠΑ και Βρετανία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια ανοδικά – Στο επίκεντρο ΗΠΑ και Βρετανία

Ανακάμπτουν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν -αργότερα το μεσημέρι- τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί πως μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων της Fed.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,35% στις 503,34 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο με άλμα σχεδόν 1% χάρη στις υψηλότερες τιμές του αργού καθώς οι γεωπολιτικές τάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες για την τροφοδοσία.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,28% στις 17.796,13 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,07% στις 8.026,04 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE ενισχύεται κατά 0,78% στις 7.727 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,11%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στιο 3,1% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3,7% από 3,9% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί πιθανότατα στη μηνιαία μέτρηση, η οποία μπορεί να ρίξει φως στη δυναμική της αύξησης των τιμών. Ο γενικός δείκτης αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 0,4% και ο δομικός αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά στο 0,3%.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η αύξηση των μισθών κυμάνθηκε στο 6,1% την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι απίθανο να εκτροχιάσουν την πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια προς τα μέσα του έτους.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2022 και ήταν λίγο κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 6,2%.

Η αύξηση των μισθών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, ήταν 5,6%. Η αύξηση των αμοιβών εξακολουθεί να ξεπερνά τον ρυθμό του πληθωρισμού, με το σύνολο των αμοιβών σε πραγματικούς όρους να αυξάνεται κατά 1,4%. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκε στο 75%, αν και ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 15.000 τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News