Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,4% για τον STOXX 600 με «βαρίδι» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,4% για τον STOXX 600 με «βαρίδι» την τεχνολογία

Πλήγμα από το απότομο sell off στην τεχνολογία δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να είναι νευρικοί εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ,τα οποία θα σκιαγραφήσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, υπαναχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Η τεχνολογία αποτέλεσε «βαρίδι» στην υπόλοιπη αγορά, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος υποχώρησε 2% υπό την πίεση της βουτιάς άνω του 8% που σημείωσαν οι μετοχές της BE Semiconductor. 

O προμηθευτής ανταλλακτικών μερών επεξεργαστών υποχώρησε από τις ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Αντίστοιχα, η μετοχή της ASML σημείωσε πτώση 4,2%. 

Η αγορά εστιάζει στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη παραμένει ισχυρή. 

«Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι λίγο πιο υψηλά απ΄ό,τι αναμένεται και αυτός είναι ένας λόγος πίσω από τη σημερινή πτώση», αναφέρει ο Μπεν Λέιντλερ, στρατηγικός αναλυτής της eToro. 

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγεται και ο βιομηχανικός κλάδος της Ευρώπης, ενώ ο δείκτης πρώτων υλών σημείωσε πτώση 0,4%. «Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι από το πλέον ευάλωτο ενεργητικό και γι΄αυτό είναι δικαιολογημένο να έχουμε ρευστοποιήσεις κερδών πριν από δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Λέιντλερ.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,4% στις 17.746,27 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 8.019,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 7.669,23 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%. 

Επίσης, ο PSI στην Πορτογαλία έκλεισε με άνοδο 0,1% αφότου η κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές αν και με οριακή νίκη. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News