Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Υπεραπόδοσαν τα ελληνικά

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Υπεραπόδοσαν τα ελληνικά

Ελαφρώς υψηλότερα άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, αφού το προηγούμενο πενθήμερο γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο, καθώς η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,30%. Υποχώρησε 14,5 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια 12 εβδομάδων. Άγγιξε την Παρασκευή το 2,23%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Φεβρουαρίου.  

Στη διετία, η απόδοση ενισχύθηκε στο 2,77% κατά τρεις μονάδες βάσης. 

Στην Ευρώπη, οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση για φέτος των 100 μονάδων βάσης, που σημαίνει ότι θα γίνουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων. Πολλοί ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές είναι υπεραισιόδοξες ως προς το βαθμό μείωσης των επιτοκίων. 

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Πορτογαλία μετά τη μικρή πλειοψηφία που κέρδισε η κεντρο-δεξιά στις εκλογές της Κυριακής και η οποία προετοιμάζεται τώρα να κυβερνήσει, τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα Chega προειδοποίησε για αστάθεια εάν δεν συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση. 

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,76%, με το spread έναντι των γερμανικών να διατηρείται γύρω στις 63,5 μονάδες βάσης. 

«Δεν περιμένουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά μετά την πρόσφατη αναβάθμιση», αναφέρει ο Jens Peter Serensen, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας από τον οίκο S&P που θα επιτρέψει στα πορτογαλικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους περισσότερους δείκτες ομολόγων. 

Στην ελληνική αγορά, η οποία υπεραπόδοσε έναντι των υπόλοιπων, παρότι το κλίμα ήταν υποτονικό με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 53 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,29% με το spread να παρουσιάζει εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, στις 98, έναντι των γερμανικών. Το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 2,79%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News