Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 15:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη σκιά του profit taking προς τις 1.400 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη σκιά του profit taking προς τις 1.400 μονάδες

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, καθώς οι αρχικές αντιστάσεις σε επιλεγμένους κλάδους υποχώρησαν και η κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε μια ευρεία γκάμα τίτλων. Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές καθώς το επενδυτικό κλίμα διεθνώς έχει επιδεινωθεί με φόντο την αβεβαιότητα για τα επιτόκια.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:30 διαμορφώνεται στις 1.407,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,38% με την αξία των συναλλαγών στα 104 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,64%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,46% με την Eurobank να σημειώνει βουτιά άνω του 3%, την Alpha να υποχωρεί κατά 1,8%, την Πειραιώς να σημειώνει απώλειες κατά 1,33% και την ΕΤΕ να χάνει 0,54%.

Πτωτικά κινούνται όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-4,03%), της ΔΕΗ (-2,4%), της Elvalhalcor (-2,86%) και της Μυτιληναίος (-2,83%).

Μια εκτεταμένη διόρθωση ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές στο δρόμο προς μεγαλύτερα υψηλά, στον απόηχο της ώθησης που πήρε η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα με όχημα τα placements των ελληνικών εισηγμένων για τους επενδυτές, οι οποίοι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απόλαυσαν κέρδη άνω του 30%. Οι έξι συναλλαγές διάθεσης μετοχών που έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο, με μοχλό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και με «πρωταγωνιστή» την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες,έδωσαν νέα πνοή στο Χρηματιστήριο, προσελκύοντας διεθνή και εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ έχουν οδηγήσει σε σημαντική υπεραξία για τους μετόχους των συγκεκριμένων εισηγμένων.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News