Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με στήριξη από ΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών με στήριξη από ΕΤΕ

Με μικρή πτώση κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ίδιο μοτίβο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και συνεχίζοντας την ήπια διορθωτική τάση του τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.424,3 μονάδες με οριακή πτώση 0,19% και με την αξία των συναλλαγών στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,33% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,39%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,09%. Στήριγμα στην αγορά δίνει η μετοχή της ΕΤΕ που ενισχύεται κατά 1,48%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΕΛΧΑ και Motor Oil και ακολουθούν οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Jumbo, Cenergy, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή.

Η ελληνική αγορά έχει πάρει νέα ώθηση το τελευταίο διάστημα με όχημα τα placements των ελληνικών εισηγμένων για τους επενδυτές, οι οποίοι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απολαμβάνουν κέρδη άνω του 30%. Οι έξι συναλλαγές διάθεσης μετοχών που έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο, με ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και με «πρωταγωνιστή» την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, έχουν δώσει νέα πνοή στο Χρηματιστήριο, προσελκύοντας διεθνή και εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ έχουν οδηγήσει σε σημαντική υπεραξία για τους μετόχους των συγκεκριμένων εισηγμένων.

H ισχυρή ζήτηση στις συναλλαγές διάθεσης μετοχών αντικατοπτρίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως σχολιάζει η Axia Research. Πέρα από τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη, είναι σημαντικό ότι αυτές οι τοποθετήσεις οδήγησαν σε αυξημένη εμπορική δραστηριότητα για τις μετοχές, δημιουργώντας μια θετική δυναμική για τις τιμές των μετοχών, όπως προσθέτει. Είναι χαρακτηριστικό, να σημειώσουμε, πως στα placements της Εθνικής Τράπεζας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Τράπεζας Πειραιώς οι διεθνείς και οι Ελληνες επενδυτές κατέβαλαν προσφορές ύψους 27 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ η υπερκάλυψη που καταγράφηκε σε όλα τα placements γενικότερα ξεπέρασε ακόμη και τις 12 φορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με αιχμή την τεχνολογία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News