Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με αιχμή την τεχνολογία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με αιχμή την τεχνολογία

Με το αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές στον απόηχο των ισχυρών απωλειών στη Wall Street την Παρασκευή καθώς το επενδυτικό κλίμα διεθνώς έχει επιδεινωθεί με φόντο την αβεβαιότητα για τα επιτόκια που προκάλεσε κατοχύρωση κερδών κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο που έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 0,28% με τον τεχνολογικό κλάδο να χάνει πάνω από 2%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,59%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,26% και στη Βρετανία ο FTSE MIB καταγράφει οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο ιταλικός MIB χάνει 0,56%.  

Επίσης, ο πορτογαλικός χρηματιστηριακός δείκτης PSI καταγράφει πτώση 0,3% μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη του ακροδεξιού Chega.

Νωρίτερα, στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε πάνω από 2%, καθώς η αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ της χώρας έδειξε ότι η οικονομία απέφυγε την ύφεση το δ’ τρίμηνο, παρέχοντας στην Τράπεζα της Ιαπωνίας μεγαλύτερο περιθώριο για να αρχίσει ενδεχομένως να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές είναι εν μέρει επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να μειώσει τα επιτόκια «κάποια στιγμή φέτος», αλλά κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναζητά διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός έχει πραγματικά τεθεί υπό έλεγχο.

Πίσω στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, με την πρόεδρο Christine Lagarde να υποδεικνύει τον Ιούνιο ως πιθανή ημερομηνία έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τότε «πολλές» από τις πληροφορίες που χρειάζεται για μια τέτοια απόφαση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News